Zadivljujuća priroda otoka Paga

Otok Pag se nalazi između Velebitskog kanala i Kvarnerića, između otoka Raba, Oliba i Vira, u neposrednoj blizini kopna. Površinom od 286,6 km2 jedan je od najvećih Jadranskih otoka, a sa 270 km razvedene obale otok je s najduljom obalnom linijom na Jadranu, prepunom zaljeva, uvalica, rtova i plaža. Najveću, Pašku uvalu zaokružuje 20 km šljunčanih plaža.

Paški zaljev dijeli se na Novaljsko-casku i Paško-dinjišku udolinu, a zapadno se nalaze Kolansko-vlašićka i Povljanska udolina. Najviši otočki vrh je Sv. Vid visok 348 m, slijede ga vrh Kršina sa 263 m te vrh Komorovac 199 m.

Posebnost i zanimljivost otoka Paga su i brojni izvori pitke vode, a brojne su i vrulje u moru. Voda uglavnom na otok stiže ispod morskog dna s velebitskih padina.

Prirodna bogastva i raznolikost

Na otoku se nalaze i tri slatkovodna močvarna jezera ; Veliko i Malo blato te Kolansko blato. Iako se klimatske prilike na otoku ubrajaju u mediteranske, blizina Velebita čini svoje pa tako mnogo utječe na biljni pokrov otoka tako je istočni dio otoka zbog jakih udara bure i jake posolice sasvim gol.

Otok Pag kao najveće carstvo kamenjara ispresijecano dugim suhozidima na Jadranu, u kojemu raste tanka trava, nisko aromatično bilje, kadulja i smilje. Upravo to aromatično bilje je osnova u prehrani paških ovaca na kamenjaru, i ono daje poseban okus poznatom paškom siru. Također na otoku se zadržala i autohtona šikara zimzelenog karaktera, hrast medunac, crnika, alepski bor ….

U kopnenom produžetku plitke Paške uvale skriva se još jedno veliko bogatstvo, ispitano i dokazano ljekovito blato.

Gastronomija

Jedan od sigurno najpoznatiji otočki proizvod, užitak za svako nepce Paški je sir, prepoznatljiv po razmjerno tvrdoj strukturi, blagoj slanosti te osebujnom mirisu i okusu. Na listi brojnih uživatelja dobre hrane posebno mjesto sačuvano je za pašku janjetinu a ljubitelji dobre kapljice hvale vina otoka Paga, a kao najprepoznatije vino Gegić te rakiju Travaricu.

Uz vrhunski sir i čašu dobrog vina odlično se slažu masline i maslinovo ulje. Jednim od najboljih maslinovih ulja na Jadranu smatra se upravo Lunsko maslinovo ulje, produkt jedinstvenog krajolika sjevernog dijela otoka Paga i stoljetnih maslina.

Paška čipka

Grad Pag je i grad rukotvorina poznate paške čipke koja se njeguje kroz stoljeća, svaka je zaseban unikat, a taj spori i naporni ručni rad živi i danas na uličicama starog grada. U gradu Pagu od 1998. godine djeluje Galerija paške čipke u organizaciji Društva paških čipkarica „Frane Budak.“ Posjetitelji galerije mogu vidjeti kako se izrađuje paška čipka i tako se opustiti uz kreacije različitih tehnika čipki koje su pravi umjetnički radovi vrijednih ruku paških čipkarica. U bogatoj galerijskoj zbirci nalaze se čipke različitih povijesnih razdoblja – replike paške čipke po starim Budakovim nacrtima, različiti tekstilni predmeti kao dijelovi interijera paške kuće, zatim dio odjevnih predmeta koje su kroz povijest koristili stanovnici grada Paga, ali i kreacije najnovijih datuma.

U gradu Pagu možete razgledati neke od stalno postavljenbih izložbi paške čipke, tradicije i paške soli "bijelog zlata grada Paga"; Stalna izložba Paške čipke, Stalna izložba Solarstva, Stalna izložba B. Kašića i etno izložba KUDA Družina. Više informacija..

CroatianCzechEnglishGermanItalianPolishSlovenian